Blogs, Plantenbakken

Inspiratie voor het vullen van jouw plantenbak: welke bloemen en planten zet je in je tuin?

plantenbak vullen

Al helemaal zin om straks je nieuwe plantenbak uit te gaan pakken, maar je hebt nog één klein detail over het hoofd gezien, namelijk welke planten je er eigenlijk in wil zetten? We snappen je enthousiasme. Als je nog niet zoveel ervaring met het vullen van grote plantenbakken voor buiten kan het lastig zijn om de juiste planten uit te kiezen. Hierbij zijn twee dingen heel belangrijk.

  1. Maak niet de vergissing om een plant of boom in een net te krappe plantenbak te zetten
  2. Maak vooraf een plantenplan. Wat houdt dat plantenplan dan in? Zoek een aantal planten uit die goed bij elkaar passen. Zoek bijvoorbeeld planten uit die allemaal geschikt zijn voor een schaduwrijke of juist zonnige plek. (Hiervoor zijn trouwens veel pakketten online te vinden die al voor je samengesteld zijn). Daarnaast is een aanrader om een mooie afwisseling te maken tussen winterharde planten en zomerbloeiers. Zo heb je het hele jaar plezier van je plantenbak.

We laten je alvast de verschillende categorieën planten zien en doen een aantal suggesties voor elke categorie om je op weg te helpen.

Bodembedekkers

Bodem bedekkende planten blijven laag en bedekken de grond. Deze eigenschap is heel handig, want hierdoor krijgt onkruid geen kans om te groeien.

Bontbladige kardinaalsmuts is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden eigenlijk een vrij onopvallende plant. En past daardoor goed tussen je andere planten met zijn zacht geelgroene bladeren

Kruipend Kornoelje heeft frisse groene blaadjes in druppelvorm met prachtige grote nerven. De bloemetjes in de bloeiperiode zijn wit.

Goudkorrel heeft stevige groene bladeren. De naam dankt hij aan de duiventros vormige bloesem die de plant in de lente krijgt.

Vaste planten

Siergrassen zijn niet meer weg te denken uit de tuin- en landschapsinrichting. Ga bijvoorbeeld voor felrood Japans Bloedgras. Of voor wuivend Pampasgras met witte pluimen.

Monnikskap is een hogere plant met hangende blauwpaarse klokjes die op monnikskapjes lijken.

Agapanthus of de Afrikaanse lelie heeft langwerpige bladeren. De bloemen staan in een bolletje op een hoge stengel.

Agastache of dropplant is er in verschillende kleuren zoals geel en paars. De plant heeft puntvormige, hoge bloemen.

Winterharde planten

Juist in de winter heb je erg veel behoefte aan wat groen en kleur om je heen. Winterharde planten zorgen dat niet alle kleur uit je tuin verdwijnt als het koud wordt en de donkere dagen weer beginnen.

Helleborus is een veel geziene gast in veel tuinen. Hij is dan ook erg goed te combineren met andere planten. Als hij bloeit heeft hij verschillende kleuren, van wit tot zwart tot donkerroze. Een kleurvolle verschijning dus, de Helleborus

Viburnum ofwel de Japanse sneeuwbal heeft in de lente geweldige witte bloesem en in de herfst verkleurt hij prachtig. In de winter blijft hij groen. 

Skimmia met z’n in het oog springende bordeauxrode besjes geeft kleur aan je tuin in de winter en geurt heerlijk in de zomer.

Op zoek naar iets groters?

De Japanse Esdoorn vrolijkt de boel echt op met gele, rode en oranje bladeren. Hij kan heel hoog worden, maar er zijn ook varianten die wat kleiner blijven.

Zomerbloeiers

Geraniums hebben dan misschien wel een bepaalde reputatie als planten waar je achter belandt als je oud bent. Ze zijn aan de andere kant stiekem toch heel populair. En dat komt natuurlijk door de geweldige bloemkleuren en lange bloeitijd.

Campanula of klokjesbloem heeft prachtige bolvormige bloesem. Je kunt kiezen uit meerdere kleuren: Lila, roze, wit of paars

Annabelle Hortensia heeft grote bloemen van wel 225 centimeter. Deze dame behoudt ook in de winter haar charme. Dan worden de bloemen bruin.

Exotisch

Tragycarpus palm Palmen zijn toch wel de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om exotische planten. Dit is waar je aan denkt als je droomt over een zonvakantie in een hangmat met een cocktail in je hand. De tragycarpuspalm is winterhard en een mooie toevoeging in je tuin.

Spaanse margriet is een Zuid Afrikaanse schone, die in verscheidene vrolijke felle kleuren te krijgen is.

Hibiscus ken je misschien wel als de bloem die aan een Hawaiiketting hangt. Het is namelijk de officiële bloem van Hawaï is trompetvormig en de bloemen hebben lange stampers.

Rustig en zen

Bamboe voor een rustige ‘zen’ vulling van je langwerpige plantenbak kies je bijvoorbeeld voor niet-woekerende Bamboe of ‘Fargesia’. Met veel groen voel iedereen zich rustig. En deze plant vraagt weinig onderhoud. Dus nog minder kopzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *