Aan de bak met een grote plantenbak

Ben jij op zoek naar opties om jouw tuin te restylen? Met een grote plantenbak ga jij een groot verschil maken, letterlijk én figuurlijk. Laat je inspireren en lees hier onze tips voor het creëren van de sfeervolle tuin. Waar jij heerlijk tot rust komt.

Tuinen, terrassen, bedrijventerreinen. Groot of klein. Waar jij ook het verschil gaat maken, grote plantenbakken bieden een scala aan mogelijkheden. Je gebruikt grote plantenbakken buiten als erfafscheiding. Een grote plantenbak om meer (onderhoudsvriendelijke) planten in je tuin te krijgen. Of geeft de plantenbak buiten een podium als eyecatcher.

Resultaat 1–24 van de 447 resultaten wordt getoond

Carrez langwerpig 200x40x40 cm

424,00513,00

Cirum Ø100×60 cm

411,00497,00

Carrez langwerpig 230x50x40 cm

541,00654,00

Carrez zonder bodem 200x100x40 cm

326,00

Carrez langwerpig 120x40x40 cm

207,00

Carrez langwerpig 120x50x60 cm

292,00

Carrez langwerpig 150x40x40 cm

331,00401,00

Carrez langwerpig 150x40x80 cm

372,00

Carrez langwerpig 200x50x50 cm

370,00

Carrez met wielen 120x50x60 cm

537,00649,00

Carrez langwerpig 100x40x40 cm

177,00

Cirum zonder bodem Ø120×40 cm

459,00

Carrez zonder bodem 100x100x40 cm

242,00

Carrez langwerpig 200x40x40 cm

282,00

Carrez langwerpig 120x50x50 cm

263,00

Carrez met wielen 120x50x60 cm

412,00

Carrez zuil 40x40x100 cm

195,00

Carrez vierkant 100x100x60 cm

566,00685,00

Carrez langwerpig 120x40x40 cm

275,00333,00

Ceder Ø153x34cm

706,00854,00

Carrez langwerpig 100x40x40 cm

238,00288,00

Carrez langwerpig 200x50x50 cm

542,00656,00

Carrez langwerpig 150x50x60 cm

488,00591,00

Carrez met wielen 150x50x60 cm

473,00

Plantenbak voor buiten groot, of toch klein?

De eerste keuze voor een grote plantenbak neem je omdat je meer rust en overzicht in je tuin wil. Kleine plantenbakken en bloembakken zijn leuk, maar maken je tuin sneller rommelig. Plantenbakken van groot formaat worden vaak neergezet op ruime oppervlaktes. Terwijl grote, hoge plantenbakken in een kleinere tuin onmisbaar zijn. Ze zorgen voor diepte en een ruimtelijk perspectief. Ga je veel kleine plantenbakken in een (kleine) tuin neerzetten, wordt de tuin optisch gezien kleiner.

Welke grote plantenbak past er bij jou?

Een eerste praktische overweging is het aanschaffen van een plantenbak met wielen. Heb jij bijvoorbeeld een specifieke wens qua beplanting. En wil je deze met de zon mee verplaatsen? Dan is een plantenbak op wielen handig. Het kan ook zijn dat jij een plantenbak zoekt voor op het terras. En wil voorkomen dat deze in de weg staat als jij van de zon gaat genieten. Ook dan, zijn wielen best handig.

Kies jij de juiste vorm

De tweede overweging is de vorm. Doorgaans vind je vierkante, ronde en rechthoekige plantenbakken. Wij helpen je alvast op weg.

Perfect als afscheiding: rechthoekige grote plantenbak

Hoge rechthoekige plantenbakken worden meestal gebruikt als afscheiding. Bijvoorbeeld tussen het gazon en een terras. Ook langs een vijver of grindpad kan een langwerpige plantenbak de ruimte mooi opvullen. Heb jij een betegelde tuin en wil jij meer groen? Dan staat een langwerpige plantenbak netjes langs een muur of schutting.

Bekijk hier rechthoekige modellen van: hout, cortenstaal, polyester, fiberstone of aluminium.

Grote vierkante plantenbakken zorgen voor variatie

Een vierkante opzichzelfstaande plantenbak ‘onderbreekt’ letterlijk het totaalplaatje. Dit voorkomt dat je tuin eentonig is. Zo’n grote vierkanten bak is helemaal mooi, wanneer je hem gebruikt voor een sierlijke boom. Je zet een grote vierkante plantenbak liever los van een hoek of muur. Zodat hij volledig tot zijn recht komt. Ben je wel op zoek naar een plantenbak voor in een hoek? Kies dan een plantenbak die contrasteert qua kleur en materiaal.

Bekijk hier de vierkante modellen van: hout, cortenstaal, polyester, aluminium of verzinkt staal.

Ronde, grote plantenbakken zijn creatief en speels

Grote ronde plantenbakken worden soms onterecht aangezien als de bloempot 2.0. Een grote ronde plantenbak getuigt van creativiteit en lef. De ronde plantenbak is verrassend. Heeft soms een bijna statige uitstraling. En geeft je tuin of terras al snel een speelse twist. Qua beplanting kan je met een ronde plantenbak alle kanten op. Van bomen tot complete bloemenzeeën of een strak gesnoeide buxus; een grote ronde plantenbak kan het hebben.

Bekijk hier de ronde modellen van: hout, cortenstaal, polyester, aluminium of verzinkt staal.

Welke planten kies je voor een grote plantenbak?

De beplanting is minstens zo belangrijk als de plantenbak zelf. Voor een optimaal beplantingsadvies kan je altijd contact opnemen. Wij leveren ook complete plantenbakken, inclusief goede vulling en beplanting.

Grote plantenbakken zijn veelzijdig. Je kan siergrassen poten, die een mooi en egaal effect geven. Of een combinatie maken, zoals een stamroos met lavendel als bodembedekker. Struiken (hortensia of hulst) hebben het voordeel dat de plantenbak mooi opgevuld wordt. En boompjes als de laurier en olijf staan ook leuk in een bak. De mogelijkheden zijn er genoeg.

Let bij het uitzoeken van de planten vooral op de plaats waar de bloembak komt te staan. Staat deze het grootste gedeelte van de dag in de zon? Of juist niet, let er dan op of je planten daar tegen bestand zijn.

Aanvullende informatie voor grote cortenstalen bakken!

Overweeg je een grote plantenbak van cortenstaal aan te schaffen? Let er dan op dat je deze vult met kiezelstenen in plaats van hydrokorrels. Deze hydrokorrels zijn funest voor je plantenbak. Er wordt ook aangeraden om bij materialen die in de zon snel warm worden (zoals cortenstaal) een laag piepschuim aan de binnenkant van je plantenbak te maken. Zo zijn je planten veel beter bestand tegen zomerse- en winterse temperaturen. Ook mag je nooit een overlooppijpje gebruiken.

Plantenbak met- of zonder bodem?

Een optie waar je voor kan kiezen, is een plantenbak zonder bodem aan te schaffen. De plantenbakken zijn voorzien van een inzetbare kunststof bak. Waardoor je de plantenbak zelf eventueel nog kan verplaatsen. De inzetbak heeft een isolerende werking. Dat vinden je planten erg fijn bij vorst en hitte. Zonder deze inzetbare bak heb je een perfecte plantenbak die dient als border. Plantenbakken met bodem zie je vooral voor bomen en struiken. Omdat ze volledig gevuld worden met grond. Let erop, dat je de wanden aan de binnenkant bedekt met piepschuim voor de isolerende werking.

Zo vul je een grote plantenbak

Voor een grote plantenbak gebruik je dezelfde richtlijnen als voor een kleine planten- of bloembak. Je begint doorgaans met een laag hydrokorrels van circa 10 centimeter dik. Daar bovenop leg je een worteldoek met gaatjes. Boven op het worteldoek komt een goede kwalitatieve potgrond te liggen die je lichtjes aandrukt. Je stopt 5 tot 10 centimeter onder de rand van de pot. En dan: let the fun begin! Ga je de planten poten. Wil je het echt goed doen? Dan top je de bloembak af met een laagje hydrokorrels of boomschors. Dit voorkomt dat er veel vocht verdampt.

Zo houd jij je planten gelukkig

De beplanting in een plantenbak is meestal volledig afhankelijk van jouw zorg. Ten eerste wil je altijd dat je planten de juiste bodem hebben. Met hydrokorrels zorg je ervoor dat overtollig vocht wordt opgenomen. En weer wordt vrijgelaten wanneer de bodem uitdroogt. Met een overlooppijpje zorg je ervoor dat je een buffer opbouwt. Voor planten die geregeld water nodig hebben, is een overlooppijpje ideaal.

Let op: schijn bedriegt! Als de bovenkant van de grond droog lijkt, kan het goed zijn dat het onderin de plantenbak nog vochtig is. Daarom hebben onze plantenbakken standaard een of meerdere afwateringsgaten.

Plaatsing en garantie

De plantenbakken worden binnen 3 dagen na bestelling bij jou thuis afgeleverd. Op de meeste plantenbakken zit 5 jaar (aflopende) garantie. De plantenbakken zijn standaard voorzien van afwateringsgaten. Eenmaal gevuld, kan je de bakken niet meer verplaatsen mits ze zijn voorzien van wielen of inzetbak.

Maatwerk

Zit de maat die jij nodig hebt er nét niet tussen? Of wil jij echt een uniek design? Dan helpen wij jou verder! Met ons huismerk Exclusant verkopen wij plantenbakken van Nederlandse bodem. Dat wil zeggen: ze zijn in Nederland ontworpen door onze eigen in-huis ontwerper. En in Nederland geproduceerd.

Verder hebben wij de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Neem contact met ons op en voor de mogelijkheden.

Wij zijn Plesanto!

We hopen dat je al een heel eind op weg bent met het uitzoeken van jouw ideale plantenbak. Natuurlijk hebben wij nog aanvullende services om jouw tuin om te toveren tot een waar paradijsje. Zoals onze uitgebreide showroom (boek meteen een afspraak) en de mogelijkheid om in 3-d je tuin virtueel te herinrichten.

Aanvullende opties

Op veel plantenbakken kan je accessoires kiezen, zoals:

  • Overlooppijpje
  • Zwenkwielen
  • Stamverankeringsogen
  • Maatwerk
  • Waterdichte plantenbakken
  • Open bodem

Veelgestelde vragen

Wordt de plantenbak geleverd zoals hij er op de foto uitziet?

Ja! De plantenbakken op de foto zijn zo identiek mogelijk aan de uiteindelijk geleverde plantenbak. Materialen zoals cortenstaal en hout, gaan na verloop van de tijd wel verkleuren (roest) en verweren.

Wat is een goed alternatief voor een plantenbak?

Dat hangt ervan af waar een plantenbak voor bedoeld is. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een perkje te maken zonder plantenbak of border. Met een plantenbak ben je flexibeler qua indeling, omdat je ze (mits leeg of verrijdbaar) kan verplaatsen. Ook geeft een plantenbak een bepaalde uitstraling aan je tuin, terras of veranda.

 In welke afmetingen zijn plantenbakken leverbaar?

Buitenom de maten zoals ze vermeldt staan bij het product, is ook maatwerk mogelijk.

Heeft een grote plantenbak ook nadelen?

Ten opzichte van de kleinere plantenbakken heeft een grote plantenbak niet perse nadelen. Sterker nog, omdat een grote bak meer hydrokorrels en grond bevat, hoef je de planten in een grote bak relatief minder vaak water te geven.

Welk onderhoud heeft mijn plantenbak nodig?

Het onderhoud is sterk afhankelijk van het materiaal en jouw wensen. Een houten plantenbak vergrijst door de weersinvloeden. Wil jij dat hij een specifieke kleur blijft behouden, dan moet je hem behandelen. Alle plantenbakken moet je af en toe schoonmaken. En voor elke plantenbak geldt dat je de planten goed moet voorzien van voldoende water. Bij elke productcategorie staat op de pagina omschreven welk specifiek onderhoud een plantenbak nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van een grote plantenbak voor buiten?

Een plantenbak kleed je tuin, terras of veranda aan. Het geeft een bepaalde sfeer en zorgt ervoor dat je tuin echt af is. Daarbij kan je op een makkelijke manier meer groen in de tuin creëren. Daar wordt iedereen beter van.