Blogs, Plantenbakken

De impact van plantenbakken op je kantooromgeving

plantenbak kantoor

In de hedendaagse drukke zakelijke wereld spenderen we een aanzienlijk deel van onze tijd op kantoor. Het creëren van een aangename en productieve werkomgeving is daarom van groot belang. Kantoorplanten, planten op kantoor en plantenbakken op de werkplek zijn een opkomende trend waarbij het verfraaien van de omgeving niet het enige voordeel is, maar ook aantoonbaar positieve effecten heeft op de productiviteit, de gezondheid en het algehele welzijn van medewerkers. In dit artikel onderzoeken we de impact van plantenbakken in de kantooromgeving en waarom ze een waardevolle investering kunnen zijn voor jouw bedrijf.

plantenbak kantoor

1.      De voordelen van kantoorplanten

Kantoorplanten hebben de kracht om een saaie en monotone werkplek te transformeren in een levendige en uitnodigende omgeving. Hier zijn enkele van de voordelen die ze met zich meebrengen:

 1. Luchtkwaliteit: Kantoorplanten dragen bij aan een verbeterde luchtkwaliteit door CO2 om te zetten in zuurstof. Dit kan leiden tot een vermindering van hoofdpijn en vermoeidheid, en het algemene welzijn van medewerkers verbeteren.
 2. Stressvermindering: Onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van planten stress kan verminderen. Het kijken naar groen en het verzorgen van planten kan een kalmerend effect hebben en de productiviteit verhogen.
 3. Akoestische Verbetering: Planten kunnen ook fungeren als natuurlijke geluidsbarrières, waardoor geluidsoverlast op kantoor wordt verminderd. Dit is vooral handig in open kantooromgevingen.
 4. Visuele Aantrekkingskracht: Kantoorplanten voegen een esthetische waarde toe aan de werkomgeving, waardoor de algehele uitstraling van het kantoor verbetert. Een aantrekkelijke omgeving kan ook bijdragen aan een positievere werkervaring.

2.      Planten op kantoor: Een waardevolle aanvulling

Planten op kantoor zijn niet langer beperkt tot kleine potten op bureaus. Plantenbakken op de werkplek bieden een stijlvolle en ruimtebesparende manier om groen in je kantoor te integreren. Hier zijn enkele ideeën over hoe je plantenbakken in je kantooromgeving kunt gebruiken:

 • Scheidingswanden: plantenbakken kunnen worden gebruikt als scheidingswanden tussen werkplekken, waardoor privacy wordt gecreëerd en tegelijkertijd een visueel aantrekkelijke omgeving ontstaat.
 • Receptiegebied: plaats plantenbakken in het receptiegebied om een warm welkom te bieden aan bezoekers. Dit geeft een positieve eerste indruk van je bedrijf.
 • Vergaderruimtes: plantenbakken in vergaderruimtes kunnen de sfeer verbeteren en bijdragen aan een productievere vergadering.
 • Gemeenschappelijke ruimtes: plaats plantenbakken in de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de kantine of de wachtruimte, om een ontspannen sfeer te creëren waar medewerkers kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen.

3.      Plantenbakken op de werkplek: keuze en onderhoud

Het kiezen van de juiste plantenbakken voor je kantooromgeving is belangrijk. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Materiaal: plantenbakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder keramiek, hout, metaal en kunststof. Kies een materiaal dat past bij de algehele stijl van je kantoor.
 • Grootte: overweeg de beschikbare ruimte en de grootte van de planten die je wilt plaatsen. Grote plantenbakken kunnen een indrukwekkende visuele impact hebben, terwijl kleinere bakken geschikt zijn voor compacte werkruimtes.
 • Waterafvoer: zorg ervoor dat de plantenbakken voldoende waterafvoer hebben om overtollig water te voorkomen en rotting van de wortels te vermijden. Het gebruik van hydrokorrels zorgt voor een gezonder klimaat in jou plantenbak.
 • Plantenkeuze: kies planten die geschikt zijn voor de lichtomstandigheden in je kantoor. Sommige planten gedijen goed in weinig licht, terwijl andere veel zonlicht nodig hebben.

Het onderhouden van planten in kantooromgevingen vereist regelmatige zorg. Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van de basisprincipes van plantenverzorging, zoals water geven, bemesten en snoeien. Overweeg het instellen van een rooster voor plantenzorg om ervoor te zorgen dat de planten er altijd op hun best uitzien.

4.      De wetenschap achter planten op kantoor

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kantoorplanten en plantenbakken op de werkplek daadwerkelijk meetbare voordelen bieden. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Exeter en de Universiteit van Cardiff in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat het plaatsen van planten in de kantooromgeving de productiviteit met maar liefst 15% verhoogde.

Een andere studie van NASA wees uit dat bepaalde kamerplanten schadelijke chemicaliën uit de lucht kunnen verwijderen, waaronder formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving.

5.      Groene initiatieven en duurzaamheid

Naast de voordelen voor medewerkers en de werkomgeving, dragen plantenbakken op de werkplek bij aan groene initiatieven en duurzaamheid op kantoor. Het hebben van planten in je kantooromgeving laat zien dat je bedrijf waarde hecht aan milieubewustzijn. Bovendien kunnen planten helpen bij het reguleren van de temperatuur, waardoor energie wordt bespaard.

Overweeg om duurzaam geproduceerde plantenbakken te gebruiken en planten te kiezen die niet veel water nodig hebben om het waterverbruik te minimaliseren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook kostenbesparend zijn.

6.      Implementatie in jouw kantooromgeving

Als je overweegt om plantenbakken in je kantooromgeving te implementeren, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 • Identificeer de behoeften

Evalueer de behoeften van je kantooromgeving, zoals de beschikbare ruimte, lichtomstandigheden en de gewenste uitstraling.

 • Selecteer geschikte planten

Kies planten die geschikt zijn voor de omgeving en zorg ervoor dat ze passen bij de esthetische waarden van je kantoor.

 • Kies geschikte plantenbakken

Selecteer plantenbakken die passen bij de gekozen planten en de stijl van je kantoor.

 • Zorg voor onderhoud

Stel een zorgplan op en zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze voor de planten moeten zorgen.

 • Evalueer de resultaten

Houd bij hoe de plantenbakken de kantooromgeving beïnvloeden en verzamel feedback van medewerkers.

Plantenbakken op de werkplek kunnen een aanzienlijke positieve impact hebben op je kantooromgeving. Ze verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit en het welzijn van medewerkers, maar dragen ook bij aan een aantrekkelijkere en duurzamere werkomgeving. Overweeg om deze groene investering te integreren in je kantooromgeving en geniet van de talloze voordelen die het met zich meebrengt. Je zult al snel merken dat plantenbakken een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *